De Kreuners De Laatste Kreun

Dit evenement is voorbij. Klik hier voor de komende evenementen.

Nabestellen live-cd of usb-stick van het optreden dat je hebt bijgewoond

Klik hier voor de live-opname van het concert op 7 december
Klik hier voor de live-opname van het concert op 14 december
Klik hier voor de live-opname van het concert op 15 december
update 16/11/12

Laatste kaarten
Ga buiten met de instant live-cd

De laatste kaarten gaan de deur uit voor de drie afscheidsconcerten van De Kreuners in het Sportpaleis. Het afscheid wordt er één dat de fans zich zullen blijven herinneren, o.m. dankzij de live-cd die ze na afloop van het bijgewoonde concert kunnen kopen.

“Ik vermoed dat de fans met eigen ogen willen vaststellen dat we er écht wel mee ophouden”, is de enige uitleg die Walter Grootaers kan geven om de immense belangstelling rond het definitieve afscheid van De Kreuners op 7, 14 en 15 december in het Sportpaleis te verklaren. Midden november zijn meer dan 49.000 tickets verkocht, en elke dag komen daar enkele honderden gelukkigen bij. Daar de planning van het Sportpaleis zeker géén vierde show toelaat, zullen op deze historische dagen naar grote waarschijnlijkheid alle 55.995 beschikbare zitjes bezet zijn. En zijn dit écht de laatste concerten? Ja, het zijn écht de laatste.

Jan, Ben, Erik, Walter en Axl werken momenteel hun laatste repetities af en starten donderdag 22 november de laatste opwarmconcerten met een showcase voor Joe FM in, voor de laatste keer, Lier. Bij hun slotoffensief horen ook een aantal laatste tv-optredens, een allerlaatste verzamelaar en een laatste single. De laatste single is ‘Radio’, die al in 1990 werd opgenomen en nu als zesde single wordt uitgebracht van hun bekendste cd ‘Hier en nu’. Illustere voorgangers uit dat album waren ‘Ik wil je’, ‘Zo jong’, ‘Verliefd op Chris Lomme’, ‘Maak me wakker’, en ‘Nu of nooit’. Destijds werden meer dan 100.000 exemplaren van deze plaat verkocht. Zopas is door EMI ook nog een ’De Laatste Kreun’-verzamelaar uitgebracht, een driedubbele digibox met 51 songs van De Kreuners.

Maar hét collector’s item voor alle Kreuners-diehards wordt ongetwijfeld de instant live-cd die elke avond in het Sportpaleis wordt opgenomen en meteen wordt gebrand en verkocht, zodat de bezoekers al op de terugrit dit muziekfeest kunnen herbeleven. Met een beetje geluk horen ze zichzelf op het schijfje met Walter en zijn mannen meezingen. Deze instant live-cd zal 22 euro kosten. De muziek wordt tegen 28 euro ook op een usb-stick aangeboden. Cd en usb-stick komen tot stand in samenwerking met EMI en zullen niet in de handel verkrijgbaar zijn. De Kreuners hebben beloofd om elke avond een andere setlist te spelen, de drie cd’s zullen bijgevolg telkens een andere inhoud hebben.

Zaterdag 15 december, ergens rond halftwaalf, zullen Jan, Walter, Ben, Axl en Erik vooraan op het Sportpaleispodium voor de allerlaatste keer hun fans groeten. Daarna valt na 34 jaar definitief het doek over deze iconische Vlaamse rockband. Wie mee geschiedenis wil schrijven, rept zich voor de laatste kaarten.


update 07/09/12

De Mens zwaait mee De Kreuners uit

Het afscheid van De Kreuners in het Sportpaleis wordt er één in schoonheid en dus om in te kaderen. Tijdens ‘De Laatste Kreun’ komen niet alleen Walter Grootaers en de zijnen het podium op, maar betreedt ook De Mens het ereschavot. Het Sportpaleis zal dankzij een verdere uitbreiding tegen dan over voldoende plaats beschikken voor zoveel testosteron.

Op de vrijdagen 7 en 14 en op zaterdag 15 december nemen De Kreuners in het Sportpaleis definitief afscheid van hun vele fans. Wie kan er beter De Kreuners helpen uitwuiven dan hun vrienden van De Mens? Frank Vander linden, Michel De Coster en Dirk Jans komen als voorprogramma bij ‘De Laatste Kreun’ mee Vlaanderens oudste rock-‘n-rollband in de bloemetjes zetten.

Voor De Mens is een plaats op het Sportpaleispodium meer dan verdiend. Het energieke rocktrio mag het in 2011 dan wel rustig hebben gehouden, dat was slechts stilte voor de storm. Want 2012 is hun feestjaar! De Mens viert namelijk zijn twintigjarig bestaan. Aangevuld met David Poltrock zette het trio de voorbije weken al menig groot, middelgroot of kleiner festival in vuur en vlam met hun snedige en bijwijlen aan De Kreuners verwante Nederlandstalige gitaarrock. Het Sportpaleis stijlvol plat krijgen is voor hen de kers op de verjaardagstaart!

In 1992 liet De Mens voor het eerst van zich horen met ‘Dit is mijn huis’, ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’ en ‘Irene’. Sindsdien zijn Frank, Michel en Dirk bijna 20 jaar hyperactief aan de slag geweest. Zovele jaren werklust laat zich uitdrukken in zowat 150 songtitels, waaronder ook hits als ‘Nederland’, ‘Lachen en mooi zijn’, ‘Maandag’, ‘Sheryl Crow I need you so’, ‘En in Gent’, ‘Einde van de eeuw’, ‘Sex verandert alles’, ‘Ergens onderweg’, ‘Kamer in Amsterdam’, ‘Zonder verlangen’, ‘Luide muziek in kleine auto’s’ en recent nog ‘Hier komt mijn schip’, ‘Ik droomde dat ik sliep’ en ‘Wij’.

Vooraleer Walter en zijn kompanen een laatste keer hun duivels ontbinden, trakteert De Mens op al zijn grote klassiekers. Als dit geen wilde party wordt…


update 21/06/12

Derde en definitief laatste afscheidsconcert van De Kreuners
‘De Laatste Kreun’ ook op vrijdag 14 december

De Kreuners zullen niet twee maar drie keer afscheid nemen van hun vele fans in het Sportpaleis. Om de vraag naar kaarten verder te kunnen beantwoorden geven Walter Grootaers en de zijnen ook op vrijdag 14 december nog een ‘Laatste Kreun’.

De Kreuners zijn zich momenteel aan het warmlopen voor hun laatste openluchtconcert. Komende zaterdag 23 juni willen ze namelijk schitteren naast Lenny Kravitz, Sting, Kaiser Chiefs en Amy MacDonald op TW Classic in het Festivalpark van Werchter.

In december nemen Walter, Erik, Jan, Ben en Axl definitief als De Kreuners afscheid in de grootste concertzaal van het land. Niet alleen op vrijdag 7 en zaterdag 15 maar ook op vrijdag 14 december zullen ze het vernieuwde en grotere Sportpaleis gelijk weer binnenstebuiten keren. De toevoeging van dit derde concert is nodig gezien de niet aflatende vraag naar kaarten. De teller staat momenteel al op meer dan 30.000 verkochte tickets. Een vierde concert zit er door de agenda’s van de mannen en het Sportpaleis niet meer in.

Snel reserveren is dus de boodschap voor wie dat nog niet had gedaan maar toch luidkeels wil komen meezingen met ‘Layla’, ‘Cous cous kreten’, ‘Ik dans wel met mezelf’, ‘Nummer één’, ‘Vuil water’, ‘Verliefd op Chris Lomme’, ‘Ik wil je’, ‘Nu of nooit’, ‘Zo jong’, ‘Maak me wakker’ en die vele andere onverwoestbare Kreunersklassiekers.


Aanvankelijk was slechts één afscheidsconcert in het Sportpaleis gepland, op 7 december, maar dat was een dag na de start van de kaartverkoop nagenoeg volledig uitverkocht. Meteen ging een tweede optreden in verkoop. Vanuit het grote respect voor hun hevigste fans, haalden Axl, Ben, Jan, Erik en Walter daarvoor een kleine krachttoer uit. Ze lieten alle voor 7 december gereserveerde plaatsen overboeken naar het tweede concert op 15 december. De nieuw binnenkomende reserveringen werden dus niet voor het concert van 15, maar dus wel voor dat van 7 december genoteerd. Door de overheveling van de oorspronkelijke boekingen van 7 naar 15 december zijn de eerste bestellers absoluut zeker dat ze ook écht de allerlaatsten zullen zijn die van De Kreuners afscheid nemen.


“De Kreuners stoppen niet, ze sterven uit”, zei Walter Grootaers ooit. Maar toch hebben de heren besloten om er dit jaar een punt achter te zetten. En dat doen ze groots. Ze concerteren een laatste keer in openlucht tijdens TW Classic, op zaterdag 23 juni in Werchter. Het definitieve einde volgt indoor met ‘De Laatste Kreun’, op vrijdag 7, vrijdag 14 en zaterdag 15 december in het Antwerpse Sportpaleis.

De Kreuners zijn de laatste jaren weer bijzonder populair. Er waren meer dan 150 aanvragen voor concerten dit jaar, en de laatste twee tournees ’30 jaar’ (2008) en ‘Veel lawaai’ (2010) werden door ruim 400.000 toeschouwers bezocht. “De Kreuners zitten in het DNA van Vlaanderen”, zei Kris Peeters ooit, en hij heeft gelijk.

Waarom dan stoppen? “Ik denk dat we nog probleemloos een paar jaren door hadden kunnen gaan”, zegt Walter. “Je houdt onbewust je leeftijdsgenoten in het oog en je merkt dat er toch een moment komt dat ze aan de lange afdaling richting Huize Avondrood beginnen. Dat moment merken ze meestal zelf niet, en dat willen we absoluut bij onszelf voorkomen. Waarschijnlijk stoppen we vijf jaar te vroeg. Maar liever dat dan twee jaar te laat.”

De laatste kreunen van De Kreuners zullen niet onopgemerkt voorbijgaan. Zaterdag 23 juni spelen de heren een laatste keer in openlucht op TW Classic in Werchter. “In 1981 mochten we Rock Werchter openen. Herman heeft bovendien een bepalende rol gespeeld in ons bestaan. Een laatste openluchtconcert in Werchter past dus helemaal”, aldus Walter. Vrijdag 7, vrijdag 14 en zaterdag 15 december spelen ze hun allerlaatste zaalshows – die gelijk de naam ‘De Laatste Kreun’ meekrijgen – en daarvoor wijken ze uit naar de zaal bij uitstek… het Antwerpse Sportpaleis. “Daar hebben we al een paar onvergetelijke shows gespeeld”, zegt Walter. “Van die ‘Laatste Kreun’ zullen we dan ook een gepast slot-event maken.”

Kaarten voor DE KREUNERS – DE LAATSTE KREUN in het Sportpaleis kosten 25, 30, 35 en 45 euro.

"De Kreuners - De Laatste Kreun" werd georganiseerd door PSE-Belgium & Live Nation Belgium

Kalender

Antwerps Sportpaleis

vr 07-12-12 / 20:30

Antwerps Sportpaleis

vr 14-12-12 / 20:30

Antwerps Sportpaleis

za 15-12-12 / 20:30